L’Orgue Josep Maria Ruera

L’orgue Josep Maria Ruera (músic emblemàtic de la ciutat, que va ser organista de la parròquia de Sant Esteve durant 50 anys), és el número 404 del catàleg de la prestigiosa firma alemanya Hugo Mayer Orgelbau, i el seu primer orgue a l’estat espanyol.

Consta de 3 teclats manuals i pedaler, amb un total de 40 registres. Inaugurat el gener de 2008, actualment hi ha 8 registres vacants, pendents de l’adquisició de tubs, cosa que es fa progressivament segons les possibilitats econòmiques disponibles. La mecànica està completament construïda. L’espectre sonor va des del Flautat de 16 peus en façana fins la Contrabombarda de 32 peus al pedal, passant per tota la piràmide propera a l’estètica de registres barrocs i romàntics.

És un instrument de presència molt estilitzada, tot i la seva monumentalitat, que es retalla hàbilment emmarcant el gran rosetó de l’església. Les seves formes dinàmiques amaguen, en els 10 metres d’alçada, 7’35 de façana i 5 de fondària,  una construcció molt robusta, amb la solidesa de la secular tradició centreeuropea. La seva sonoritat és molt dúctil malgrat la potència, i sempre es produeix rodona i elegant, sense estridències.

El detall de la disposició tècnica és aquí.  

La construcció de l’orgueJosep Maria Ruera ha estat promoguda per la Parròquia de Sant Esteve i finançada per centenars de col·laboradors de Granollers i de Catalunya, institucions, empreses, entitats, col·lectius, famílies i particulars, dins una campanya popular. Això el converteix en un  instrument estimat i valorat per tota la ciutadania.


El constructor

Stephan Mayer realitzà l’aprenentatge d’organer en un taller molt conegut del sud d’Alemanya, a partir de 1989. A continuació acabà la seva formació com a especialista en disseny assistit per ordinador (D.A.O) amb la fita de posar aquesta tècnica al servei de la construcció d’orgues.

L’any 1992, Stephan Mayer (tercera generació de la marca) va entrar a l’empresa familiar, on va treballar en els departaments de muntatge, restauració, manteniment i harmonització per adquirir-ne l’experiència. Després va integrar l’oficina d’estudi per a introduir a l’empresa la tecnologia D.A.O.

Hugo Mayer és una primera marca internacional en la fabricació d’orgues

L’any 1996, Stephan Mayer rebé el seu títol de mestre organer a la Cambra d’Oficis de Stuttgart. Des d’aleshores dirigeix el departament de nous orgues a l’empresa familiar.

L’empresa, situada a Heusweiler, compta actualment amb 20 treballadors i és coneguda ben lluny de les fronteres alemanyes. Per bé que el mercat alemany és la principal activitat de l’esmentat taller, els més de 400 orgues fabricats a Heusweiler ressonen a França, Noruega, Suècia, USA, Israel, l’ex-Ioguslàvia, Federació Russa, Corea del Sud,…


El muntatge